Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Μακροπρόθεσμο πλάνο ενάντια στη φτώχεια και για την κοινωνική ένταξη

Το σημαντικότατο πλάνο υϊοθετήθηκε επίσημα την 21η του Γενάρη από τη "Διαϋπουργική (μάλλον δεν υπάρχει ως λέξη) επιτροπή της πάλης εναντίον του αποκλεισμού". Σημαντικότατο γράφω, γιατί αυτό το επίσημο έγγραφο καμιάς 50αριάς σελίδων, συγκεντρώνει όλες τις κοινωνικές πολιτικές και προσανατολισμούς της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ερό  για τα επόμενα 4μισι χρόνια. Μας επιτρέπει έτσι να προβούμε σε μία κάποια αποτίμηση της πολιτικής του, όχι συνολικής βέβαια, γιατί, για τη συνολική αποτίμηση πρέπει να πάρουμε υπόψη και διάφορα άλλα κομβικότατα σημεία, όπως η ANI της 12 Γενάρη, και άλλα. Δεν έχω όρεξη να κάνω μία συνόλικη ανάλυση της πολιτικής του, αλλά ξαναλέω απλά ότι ο Ολλανδός αποδεικνύεται, όπως και το περιμέναμε, μάλλον από τους πιο ικανούς προέδρους της 5ης Δημοκρατίας, σίγουρα ένα επίπεδο παραπάνω από όλους τους προηγούμενους, με εξάιρεση Μιτεράν και Ζισκάρ ντ' Εστάν. Ενα απλό παράδειγμα είναι αυτή ακριβώς η ANI: πέρασε μέχρι στιγμής γλιστρίδι ανενόχλητο και αβαζελίνωτο και κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Να δούμε αν θα περάσει και ο νόμος σε κάποιους μήνες. Αν είχε τολμήσει ο Σαρκαρχιδί να ευτελήσει έτσι τα συμβόλαια, θα είχε γίνει πανικός. Στον Ολλανδό μόνο ευχαριστώ δεν του παμε, την υπέγραψε τη συμφωνία ένα εργατικό συνδικάτο και βγαίνουν μετά τα συνδικάτα των αφεντικών και πανηγυρίζουν, πάρε ένα. Πλατιάζω, επιστροφή στο θέμα.

Διαλέγω και βάζω εδώ γρήγορα κάποια από τα βασικά σημεία του πλάνου, όπως αυτά περιγράφονται στο συνθετικό κείμενο που εξέδωσε το πρωθυπουγικό γραφείο και τα συνοδέυω με διάφορα δικά μου επεξηγηματικά σχόλια.

  • Σταδιακή αύξηση του βασικού ΡΣΑ (κατώτατο κοινωνικό εισόδημα, είδες, ρε 900/30 ή δενξέρωγωτι ο καπιταλισμός στη Γαλλία σας εχει ξεπεράσει εδώ και 20 χρόνια) με σκοπό η ολική αύξηση να είναι της τάξης του 10% το 2017. (σκοπός στην ουσία είναι το ΡΣΑ να φτάσει στα αρχικά επίπεδα του μπαμπά του, που λεγόταν ΡΜΙ, δηλαδή στο 50% του βασικού μισθού.

  • Αυξηση του εισοδηματικού ορίου κάτω από το οποίο αποκτά κάποιος δικαίωμα σε πλήρη δωρεάν ιατρική περίθαλψη (CMU-C). Η άνοδος αυτή θα επιτρέψει σε 750 000 επιπλέον άτομα να αποκτήσουν την πλήρη ιατρική κάλυψη.

  • Μία "εγγύσηση νέων", η οποία θα αφορά νέους 18-25 χωρίς δουλειά ή διπλώματα. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων, οικονομικής και πρακτικής βοήθειας προς το συγκεκριμένο πάμπλικ, ούτως ώστε να βρουν μόρφωση, εργασία κτλ. Ο πειραματισμός για το καινούριο αυτό ντισποσιτίφ θα γίνει σε 10 πρώτα διαμερίσματα, πριν γενικευθεί. (Παρενθετικά προσθέτω ότι δεν είναι ιδέα Ολλανδών, πρόκειτα για ένα μέτρο που έχει προταθεί από την κομισιόν, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το έχει υποστηρίξει και που θα συζητηθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών εργασίας που προβλέπεται για τις 28 φεβρουαρίου)

  • Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων προς οικογένειες πολυπληθείς ή μέ ένα μόνο γονιό.

  • Μαζικές επενδύσεις προς ενίσχυση του δικαιώματος στην κατοικία και στη φιλοξενία (σόρρυ, μεταφράζω όπως να ναι, αν ξέρει κανείς να μου πει πώς να μεταφράσω καλύτερα το hébergement και το logement να μου το πει): δημιουργία 9000 θέσεων φιλοξενίας άμεσα (για άστεγους, όσους ζητούν άσυλο κτλ). Στη συνέχεια μέτρα που θα επιτρέπουν καλύτερα την πρόσβαση στην κατοικία.

  • Μεταρύθμιση του συστήματο του " ΡΣΑ δραστηριότητας" δηλαδή του κατώτατου κοινωνικού εισοδήματος που απευθύνεται σε όσους δουλεύουν παρτ τάιμ και δε βγάζουν αρκετά, ούτως ώστε όσοι είναι δικαιούχοι να το ζητούν.  Το "ΡΣΑ δραστηριοτητα" δίνει ένα συμπλήρωμα. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως αντιλήφθηκαν τελευταία, 68% όσων έχουν δικαίωμα σε αυτήν τη βοήθεια δεν τη ζητάνε καν. (και το οποίο είναι βασικό επιχείρημα εναντίον όσων οδύρονται κατά των απατεώνων που ζούνε από την κοινωνική βοήθεια και μας αδειάζουν τα ταμεία). Οι λόγοι είναι διάφοροι, όπως έχουν δείξει έρευνες, ένας από αυτούς είναι ότι πολλοί δε γνωρίζουν κάν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα.

  • Ενίσχυση την πρόσβασης σε παιδικούς σταθμούς προς οικογένειες σε κατάσταση φτώχειας.

  • Δημιουργία εθνικού φακέλου με τα δανεία των ιδιωτών, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της υπερχρέωσης. Παράλληλα δημιουργία "παρατηρητηρίου για την τραπεζική ένταξη" που θα κρίνει δημόσια τις πρακτικές των τραπεζών προς τους πελάτες τους με οικονομιές δυσκολίες.

Αυτά τα λίγα και βασικά, υπάρχουν και άλλα πολλα, το πλήρες κείμενο εδώ για όποια άρρωστη θέλει να το διαβάσει όλο. Για τις άλλες, τις λιγότερο άρρωστες, έχω μία καλή 16σέλιδη περιγραφική ανάλυση (στα γαλλικά) αν κάποια τη θέλει να μου τη ζητήσει, δεν την κολλάω εδώ λόγω αισθητικής.

Οικονομικά, το πλάνο δεν είναι πολύ συγκεκριμένο και πρόκειτα για μια βασική κριτική που του απευθύνθηκε απο τους διάφορους συλλόγους, οι οποίοι, χαιρέτισαν τις προόδους που υπόσχεται, χωρίς όμως να τις βρουν αρκετές.

Ο πρωθυπουργός Ερό δήλωσε ότι οι πολιτικές που προβλέπονται από το πλάνο θα στοιχίζουν 2,5 δις ευρώ το χρόνο από το 2017, δηλαδή όταν θα έχουν μπει σε πλήρη λειτουργεία.  Μέχρι το 2013, το κόστος θα ανεβάινει σταδιακά, για το 2013 αυτό θα ανέρχεται στο ύψος 300-400 εκατομμυρίων.

αντε γαμηθείτε τώρα με κουράσατε


Πηγές

Actualités Sociales Hébdomadaires, no 2794, 25 janvier 2013

http://travail-emploi.gouv.fr/actualite-presse,42/dossiers-de-presse,2141/un-plan-pluriannuel-de-lutte,15837.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου